Annons

Annons

Nordea-flytt

Nordea tappar markant i anseende hos svenska allmänheten, och det är bland annat diskussionen om huvudkontorets flytt som ligger bakom försämringen. Inget motsvarande tapp i anseende återfinns hos någon av de andra storbankerna, visar en ny undersökning från Kantar Sifo.

 

Efter Nordeas beslut att flytta huvudkontoret till Finland höjs röster för att Sverige ska gå med i bankunionen. Men så länge som vi har en egen valuta är det krasst ekonomiskt svårt att se att Sverige har någonting att vinna på ett medlemskap i en förening vars främsta syfte är att lösa problem som vi inte har, skriver Per Lindvall i en analys av EU:s bankunion.

Sverige är inte med i EMU, men det betyder inte att Bankunionen inte har någonting att erbjuda. Det sa John Berrigan, biträdande generaldirektör vid EU-kommissionen, vid sitt besök i Stockholm på fredagsmorgonen.

Enligt en undersökning som Stockholms Handelskammare beställt tror finansbranschen att beslutet att flytta Nordeas huvudkontor till Helsingfors påverkar Sveriges attraktivitet som finansiellt centrum negativt.

När Nordea nu har beslutat att flytta huvudkontoret till Finland så minskar de svenska storbankernas andel av Sveriges BNP kraftigt. Ändå fortsätter banksystemet via bankgarantin vara en stor risk för skattebetalarna och det behöver åtgärdas, skriver Mats Lönnerblad och Ulf Sandmark.

Pensionsbolaget AMF kommer rösta nej på bolagsstämman till förslaget att flytta Nordeas huvudkontor från Sverige till Helsingfors i Finland.

Rådgivningsföretaget ISS, Institutional Shareholders Services, rekommenderar nu de större aktieägarna att säga ja till flytten.

Om Storbritannien lämnar EU blir Sverige det enda medlemslandet som rakt av säger nej till EU:s bankunion. Efter flyttkarusellen kring Nordea måste alla partier göra sin hemläxa. Genom bankunionen kan vi utveckla Stockholm till Europas finanscentrum, skriver Simon Palme och Tobias Samuelsson från Centerstudenter.

Sidor