Annons

Annons

Nordea

På tisdagsmorgonen gick det inte att logga in på Swish. Och nu har även Nordeas mobilbank havererat. Samtliga kunder är drabbade.

Nordeas intäkter och rörelseresultat minskade jämfört med samma kvartal föregående år. "Eftersom de underliggande intäkterna under första kvartalet var lägre än väntat blir det mer utmanande att nå upp till vår intäktsprognos för helåret", säger vd Casper von Koskull som håller fast vid kostnadsmålet om cirka 4,9 miljarder euro för 2018.

För att Finansinspektionen ska godkänna Nordeas flytt av huvudkontoret från Sverige till Finland krävs det att ECB sätter samma kapitalkrav som banken har i dagsläget.

Nordea tappar markant i anseende hos svenska allmänheten, och det är bland annat diskussionen om huvudkontorets flytt som ligger bakom försämringen. Inget motsvarande tapp i anseende återfinns hos någon av de andra storbankerna, visar en ny undersökning från Kantar Sifo.

 

Tyska fintech-jätten Deposit Solutions som skapar "appstore" för sparkonton – expanderar till Norden och letar svenska banksamarbeten. Satsningen leds av Ilkka Ruotsila och Matti Lannetta som hämtats från Nordea. "Vi frånkopplar banker och funding-industri", säger Matti Lannetta.

Nordea sänker tremånadersräntan för bolån med med 0,10 procentenheter till 1,89 procent. "Tror på en mer stabil bostadsmarknad framöver."

Svenska storbanker hanterar EU:s nya betaltjänstlag för mycket som en regelbörda, menar Accenture-konsulten Peter Ekdahl. "Compliance ger begränsade affärsmöjligheter" säger han.

Nordea har utsett Paul Bari till Group CIO och chef för Group Technology. Han kommer närmast från Standard Chartered Bank i Singapore.

Torbjörn Magnusson lämnar ordförandeposten i Nordeas valberedning och ger plats för Sampos vd och koncernchef Kari Stadigh.

Sidor