Annons

Annons

Insiderbrott

Styrelseledamoten och storägaren i Fortnox, Olof Hallrup, samt en av köparna döms för grovt insiderbrott till villkorlig dom och samhällstjänst.

Fyra personer knutna till mjukvaruföretaget Fortnox, bland annat huvudägaren, åtalas för insiderbrott. Två av dem åtalas för grovt insiderbrott.

Förundersökning gällande ytterligare insiderbrott i Fingerprint Cards läggs ned, skriver EBM på hemsidan. "Efter att ha vidtagit ett antal olika utredningsåtgärder kan vi nu konstatera att det inte räcker för ett åtal”, kommenterar kammaråklagare Olof Kronlund. 

I ett brev till regeringskansliet framgår det att Jakob Grinbaum väljer att lämna sina styrelseuppdrag i de statliga bolagen SBAB och Jernhusen samt myndigheten Fjärde AP-fonden. Jakob Grinbaum är vice ordförande i den statliga banken SBAB och i Fjärde AP-fonden samt sitter även i styrelsen för det statliga fastighetsbolaget Jernhusen.

Den tidigare Lazard-anställde mannen överklagar tingsrättens fängelsedom om grovt insiderbrott. Även hans kusin och i sin tur hans kollega klagar på den fällande domen.

Två av åtta åtalade dömdes i går till ett års fängelse för grovt insiderbrott i den så kallade Axis-härvan. Ytterligare två av de åtalade fick villkorlig dom och böter. De övriga frikändes. "Utgången av detta mål väcker åter igen frågan om nämndemän ska ha en sådan makt att få döma folk, framförallt på ett specialområde som detta", skriver advokat Henrik Olsson Lilja i en kommentar till Realtid om den skiljaktiga domen.

Oslo tingsrätt har nu satt datumet då Ola Rollén ska möta norska Økokrim och åklagaren Marianne Bender i rätten.

Sidor