Annons

Annons

Handelsbanken

Handelsbanken får kritik av Finansinspektionen (FI) med anledning av bankens hantering av den brittiska byggjätten Carillion som gick i konkurs i år. Konkursen kostade Handelsbanken över en halv miljard kronor.

Handelsbankens brukar hyllas för sin försiktighet. Men problemen med såväl internkontrollen som kreditkvaliteten i Storbritannien är klart oroväckande. Handelsbanken borde veta att allt för snabb tillväxt inom banking lätt leder till att man hamnar i den skrupelfria svansen på kreditkön, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Intäkterna steg med 3 procent och rörelseresultatet minskade med lika mycket. Kostnaderna steg med 11 procent, visar Handelsbankens delårsrapport för det första kvartalet. Banken visar också tillväxt i samtliga hemmamarknader och minskade kreditförluster.

Nordea tappar markant i anseende hos svenska allmänheten, och det är bland annat diskussionen om huvudkontorets flytt som ligger bakom försämringen. Inget motsvarande tapp i anseende återfinns hos någon av de andra storbankerna, visar en ny undersökning från Kantar Sifo.

 

Svenska storbanker hanterar EU:s nya betaltjänstlag för mycket som en regelbörda, menar Accenture-konsulten Peter Ekdahl. "Compliance ger begränsade affärsmöjligheter" säger han.

Bolåneverksamheten är en guldkalv utan like för de svenska bankerna. Men det är en guldkalv som med sin frodiga tillväxt hotar att föra ut hela den svenska ekonomin på hal is, skriver krönikören Per Lindvall i en analys.

Storbanker utreder en gemensam nordisk infrastruktur för betalningar. Norden kan därmed bli första betalområde för transnationella transaktioner i världen. "Vi vill bygga en gemensam 'räls' som ska hantera alla nordiska valutor plus euro", säger Viveka Hirdman Ryrberg, kommunikationsdirektör på SEB, till Realtid.

Kortföretaget Ecster – ett dotterbolag till Handelsbanken – ska erbjuda sina kunder mobilbetalningar med Samsung Pay.

Resultatet för helåret minskade med 1 procent samtidigt som det minskade med hela 10 procent under fjärde kvartalet. Utdelningen ökade och avsättningen till Oktogonen återinfördes under året.

Sidor