Annons

Annons

Bostäder

Regeringen kommer snart att fatta beslut om ett utökat amorteringskrav. Förslaget från Finansinspektionens har lovvärda syften, men kommer innebära högre trösklar in på bostadsmarknaden - inte minst för unga förstagångsköpare. När ska svenska politiker börja ta ungas bostadssituation på allvar? Det skriver Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Högt sparande, god konkurrenskraft och “ordning” i statsfinanserna är ingen garanti mot ekonomisk kräftgång. Den holländska bostadskraschen och den därpå följande svaga ekonomiska utvecklingen har stora paralleller med dagens svenska situation och vår hårt uppumpade bostadsmarknad, skriver Per Lindvall i en analys.

Investmentbolaget Fastator som är inriktat på fastigheter redovisar ett resultat på 2,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet, visar delårsrapporten. Bolagets vd säger att hans farhågor för bostadsutvecklingsmarknaden har besannats, och varnar för bostäder som byggs på spekulation.

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att det nu tippat över till fördel för köparna på bostadsmarknaden även på riksnivå, om än med liten marginal. Dock är det stor skillnad mellan olika regioner och i Stockholm är obalansen mellan köpare och säljare rekordstor.

De svenska bankernas utlåningen till bostäder uppgick till drygt 3 800 miljarder kronor i juni 2017. Störst på bolån är Swedbank och Handelsbanken, visar en färsk kartläggning av den svenska bolånemarknaden.

Finansinspektionens stabilitetsrapport visar att hushållens stora skulder samt ökande bostadspriser innebär att sårbarheter byggs upp i den svenska ekonomin. Därför vill FI skärpa amorteringskravet för nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster.

Anders Elgemyr om hur börsen påverkar prisutvecklingen för bostadsrätter och fastighetsmarknaden i stort.