Annons

Annons

Joakim Rubin från Zeres Capital blir partner på EQT

EQT teamar upp med Zeres Capital. Kombinationen av ett PE-mindset och betydande erfarenhet från publika sektorn ska ta EQT-modellen till börsen. 

EQT ger sin in på den noterade marknaden. Det skriver riskkapitalbolaget i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen. 

– Under åren har vi mött många mid cap-bolag där vi tror att ett aktivt ägarskap skulle kunna ha frigjort deras fulla potential, säger Fredrik Åtting, partner på EQT.

Han menar att mid cap-marknaden är nästa möjlighet för EQT-modellen med aktivt ägande och värdeskapande. 

Som ett första steg kommer EQT att bilda team med Zeres Capital, en oberoende Stockholmsbaserad firma som grundades av Joakim Rubin 2013 med fokus på den publika marknaden.

Tillsammans med Zeres Capital kommer EQT nu att bilda ett Public Value-team med erfarenhet från både buyout och rådgivning mot den publika sektorn. Temet kommer att ledas av EQT-partner Fredrik Åttling tillsammans med Joakim Rubin, grundare av Zeres Capital.

Zeres Public Market Fund och Joakim Rubin har till dags dato gjort åtta investeringar, enligt Zeres Capitals hemsida: Sanitec, ÅF, Konecranes, XXL, Eltel, Cramo, Capio, and Hoist Finance. Investeringarna i Sanitec, Konecranes, and XXL har realiserats fullt ur. 

Joakim Rubin kommer till följd av samarbetet att bli partner och rådgivare i EQT Partners.

– EQT Partners och Zeres Capital delar samma filosofi när det kommer till aktivt och ansvarstagande ägande, och betydelsen av engagerade managementteam, styrelser, och aktieägare som arbetar efter en och samma strategi – vi tror att våra färdigheter kommer att bli en fantastisk kombination, säger Joakim Rubin. 

Fredrik Åtting sammanfattar:

– Kombinationen av ett private equity-mindset och en betydande erfarenhet från publika sektorn, innebär att EQT kommer att kunna utveckla och ytterligare förstärka EQT:s modell för att utveckla företag på en ny och attraktiv marknad.

Det nya affärsområdet kommer vara inriktat på att köpa minoritetsposter på 10-20 procent i börsbolag i Norden och norra Europa, värda upp till 25 miljarder kronor.

Joakim Rubin har en tidigare bakgrund som senior partner på Capman samt ansvarig för Corporate Finance och Debt Capital Markets på Handelsbanken. På Handelsbanken var han också under fem år kundansvarig för EQT.

SEB, Handelsbanken och fintech-aktör om GDPR

"Småföretagare borde fått bättre GDPR-vägledning"

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons